Första bloggen på min hemsida

Share |

Keskiviikko 16.3.2011 klo 23:03


13.03.2011

 Första bloggen på min hemsida skriver jag på tåget mellan Karleby och Helsingfors, är på väg hem efter 2 dagar på Svenska Finlands Folktings session i Karleby. Verksamhetsberättelse, verksamhetsplan, val av styrelse och dess ordföranden har behandlats under dessa dagar. Fyra motioner hade lämnats in till sessionen. Den första motionen handlade om mentalvård på svenska i Finland, en mycket aktuell och bra motion av Fredrik Almqvist. Jag satt i motionsutskottet och vi hade en lång och bra diskussion om frågan, vi ville att folktinget lyfter upp och belyser nödvändigheten av svenskspråkig mentalvård och vidtar nödvändiga åtgärder för att trygga de svenskspråkiga patienternas rättigheter. Folktinget bör uppmana myndigheter att göra språkliga konsekvensbedömningar vid omorganisering av mentalvården.

Helsingfors- och Nylandssjukvårdsdistrikt har en omorganisering av psykiatrin på gång, här har de språkliga aspekterna inte bedömts. Sjukhus platserna minskas och det har valts att Ekåsens sjukhus i Ekenäs skall kraftigt skära ned sin verksamhet, så att Mariefors(Kellokoski) får mera patienter, man koncentrera alltså till ett stort sjukhus inom Nyland. Öppna vårdens utveckling är bra, men det måste ske steget före minskande av sjukhusplatser. HNS har goda planer att satsa på öppen vård, också på svenska, men det har varit svårt att rekrytera personal som kan svenska inom huvudstadsregionen och i Mariefors. Jag förstår inte varför man splittrar en enhet som fungerar bra på både svenska och finska i Ekenäs. Nu har många vårdare med psykiatriskt kunnande sökt sej till andra enheter på jobb, och HNS har missat personal, i en tid när det är svårt att rekrytera personal. Hoppas att folktingets uttalande har någon betydelse för fortsatt planering

Efter 4 år som ersättare i folktingets styrelse hade jag nu äran att bli invald som medlem i styrelsen, jag hoppas på ett intressant arbete för svenskan språkets ställning. Anna-Maja Henriksson fortsätter som ordförande, det blev också omval av viceordföranden; Steven Frostdahl och Kimmo Sasi. Nya ordinarie medlemmar blev också Päivi Storgård och Camilla Grundström, övriga medlemmar i styrelsen på 15 omvaldes.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini